Drie zorginstanties zetten zich in voor verbeterde gezondheidszorg in Afrika

10-12-2018
Thumbnail

Onlangs ondertekenden drie regionale zorginstanties in het Maasstad Ziekenhuis een visiedocument voor een project in Rwanda dat zij gezamenlijk tot een succes willen maken. De samenwerkende partijen zijn: Zorgpartners Midden-Holland, Lelie zorggroep en het Maasstad Ziekenhuis. Met de ondertekening van het visiedocument, dat loopt tot 2021, maakten de drie instanties hun samenwerking ten behoeve van het Kibogora ziekenhuis in Rwanda en bijbehorende verplichtingen officieel.

Samen optimaliseren van zorg in Afrika
Als onderdeel van deze samenwerking bezoeken zorgverleners, werkzaam bij de drie betrokken organisaties, twee keer per jaar het Kibogora ziekenhuis in Rwanda. Bij die bezoeken richten medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis zich op het opleiden van artsen en verpleegkundigen; en geven zorgverleners van Zorgpartners Midden-Holland en Lelie zorggroep scholing op het gebied van palliatieve zorg (zorg gericht op (pijn)verlichting) en revalidatie. Daarnaast worden basisvaardigheden getraind.

Peter Langenbach, voorzitter Foundation Maasstad Ziekenhuis for African Hospitals en voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis, over de samenwerking: “We zijn erg blij dat Lelie zorggroep en Zorgpartners Midden-Holland zich hebben aangesloten bij onze foundation. Samen bereik je immers meer dan alleen. Ik verwacht dat we via onze lokale projecten voor het Kibogora Ziekenhuis een grote impact hebben op de kwaliteit van zorg. Niet alleen wat betreft dat specifieke ziekenhuis, maar ook daarbuiten.“

Margot van der Starre, voorzitter raad van bestuur Zorgpartners Midden-Holland, vult aan: “Wij zijn blij dat we onze kennis en expertise kunnen overdragen aan zorgverleners in het Kibogora Ziekenhuis in Rwanda. Hiermee kunnen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten in Afrika.”

Hendrik Jan van den Berg, bestuurder van Lelie zorggroep, sluit af: “Het is mooi dat het project waarbij  wij sinds 2005 – dankzij onze banden met de diaconessengemeenschap – betrokken zijn, nu zijn beslag krijgt in een formeel, professioneel samenwerkingsverband.”  Volgens Van den Berg wordt met de nieuwe samenwerking een structurele bijdrage geleverd aan de continuïteit van overdracht van kennis en kunde.

Ga terug

Meer nieuws